Historia

1991

Den äldsta av Unionens blivande medlemsföreningar bildas den 1 maj 1991 av en grupp lajvande scouter och föreningens namn blir Roverscoutlaget Korparna.

1992

Korparna arrangerar lajven Lei-Glim och Erinam.

1993

Korparna genomför lajvet Lei-Glim ännu en gång.

1994

Föreningen Khildrim bildas och skaffar en lokal i Mälarhöjden.

1995

Enskede Spelgille bildas. Korparna arrangerar det bejublade lajvet Thirions Arv.

1996

Föreningen Någon Annans Problem (NAP) bildas och skaffar en lokal i Sätra, dit många medlemmar från det nedlagda Gamers Guild söker sig. Korparna arrangerar en ny uppsättning av Thirions Arv. Khildrim gör lajvet Den Blödige Poeten.

1997

Korparna arrangerar vikingalajvet Korpens Tid. Khildrim gör Den Blödige Poeten II tillsammans med NAP och för dessa två föreningar gör Fredrik Nilson och Dennis Rundqvist det allra första numret av tidningen Oknytt. NAP ställer upp med ett gäng funktionärer till Stockholms spelkonvent och sköter bland annat receptionen. Resterna av Gamers Guilds spelotek hamnar i föreningens ägo.

1998

Slavar under Sverok och Enskede Lajvsällskap bildas. Korparna arrangerar en tredje och sista uppsättning av Thirions Arv, med undertiteln ”Den sista vandringen”. Det är till detta arrangemang Korparnas magnifika lajv-hus tillverkas. Khildrim arrangerar lajvet Sparven Flyger. NAP ställer upp med funktionärer till Stockholms Spelkonvent.

1999

Året då Unionen bildas. Föreningarna Enskede Lajvsällskap, Enskede Spelgille, Khildrim, Korparna, Någon Annans Problem och Slavar Under Sverok går samman för att med större resurser samlade på ett och samma ställe kunna göra så mycket mer för alla. Felix Rehnman från ESG innehar ordförandeämbetet då man startar upp förrådet och Tallkrogslokalen. Pär Wirdfors producerar Oknytt och Fredrik Nilson lägger upp den första hemsidan. Under året genomförs lajven Vinterbröllop, Sanningen Vid Vargmyren och Morgondagg samt spelkonventet Incognicon, det senare i samarbete med Samspel, Troll, och Rope.

2000

Den nya föreningen börjar bli varm i kläderna, och man kan vid årets slut stoltsera med lajven Kättarnas Rike, De Tusen Rosornas Väg, Upprorsdagar, Skuggvingar och Den Glömda Stigen samt naturligtvis ytterligare ett Incognicon. Mats Eriksson från Korparna svingar klubban och Gabriel Widing tar över arbetet med Oknytt. Den nya hemsidan tog form och tillsammans med Kompani Bastard öppnar man lajvcafét i Judarnskogen. Vi deltar som utställare på Symässan för första gången, och får tillökning när Fenris lägger ner sin lokal och många av dess medlemmar i stället börjar spela hos oss. Lajvföreningen Hjältar sOm Tältar ansluter sig vid årets slut, efter ett lyckat lajvarrangemang under sommaren (namn saknas…). Unionen är nu som störst med över 800 medlemmar.

2001

Gabriel Widing blir ny ordförande och Mats Eriksson tar över Oknytt följd av Ulf Slotte. Vi deltar på Symässan och arrangerar Kättarnas Rike 2, Maktens Amuletter samt en alldeles egen spelhelg. Ett och ett halvt år före genomförande startar arbetet på föreningens största projekt hittills; det Drakar och Demoner-inspirerade En Tid Av Kaos.

2002

Dennis Rundqvist väljs till ordförande och styrelsen består för första gången till majoriteten av folk som inte varit med i någon av ursprungsföreningarna. Vi deltar återigen på Symässan, gör två spelhelger och kommer äntligen igång med att bygga de i många år omtalade portabla dassbyggnaderna. Drakar och Demoner – En Tid Av Kaos blir med sina 400 deltagare föreningens största arrangemang genom tiderna och Hompens ”I Skuggan av Ringen” blir ett projekt lajvsverige sent kommer att glömma. Mot slutet av året startar även den omåttligt populära vampyrlajvskampanjen Noctum: Stockholm.

2003

Håkan Sund återinträder i styrelsen och tar över ordförandeposten. Under året hålls det en spelhelg, där även Diplomacy SM arrangeras. Noctum: Stockholm genomför fyra dellajv. Under sommaren hålls lajvet Spegelns Väktare med ca 250 personer. Föreningen deltar även vid ett levande schack på Historiska Museet och vid ett kvällsarrangemang om fantasy för ca 150 skolbibliotikarier.

2004

Wille Raab väljs till ordförande och Aron Ambrosiani tar över Oknytt. På våren hålls en spelhelg, där bland annat Diplomacy SM arrangeras och på försommaren kör vi laserspel. Under sommaren har föreningen haft ett finger med i lajven Vreden, Gränsvakt och Det nya riket. Under hösten hålls ytterligare en spelhelg och föreningen syr upp en paviljong som sedan dess använts flitigt.

2005

Ytterligare en ny ordförande tar hammaren i sin näve, denna gång i form av David Karlsson. Aron Ambrosiani ger ut två nummer av Oknytt, men tidningen läggs därefter på is då arbetsinsatsen är för stor i förhållande till att helt enkelt lägga ut information på hemsidan. Hyran på sätralokalen chockhöjs och vid årets slut tar man beslutet att säga upp lokalen. Även tallkrogslokalens framtid diskuteras. Föreningen arrangerar en spelhelg och dessutom en spelkväll på Ungdomens hus i Sundbyberg. När Stockholm Spelkonvent startar upp så är Unionen med och drar ett tungt lass. På den nya mötesplatsen Dragons Lair så arrangerar föreningen både en lajvloppis och en årslång och mycket välbesökt turnering i Ticket to Ride, känd som Tågcupen. Även på Punktmedis på medborgarplatsen är vi med och startar upp speldagar. Lite laserspel hann vi också med.

2006

David Karlsson är ordförande även detta år. Sätralokalen läggs ned den sista september och föreningen har då haft verksamhet i lokalen i på dagen tio år. Vi hade piratpicknick tillsammans innan vi såg Pirates of the Carribean II. Många medlemmar fortsätter att hjälpa till på Stockholms Spelkonvent. Resterna av Nexus gamla spelotek hamnar under vår förvaltning.

2007

Wilhelm Raab är åter ordförande. Tallkrogslokalen sjuder av aktiviteter och det gamla gänget från sätralokalen spelar vidare på hemmaplan utan lokal. I vanlig ordning är det många som hjälper till på Stockholms Spelkonvent. Vid årets slut knoppas tallkrogslokalen av till föreningen Lokan som tar över driften.

2008

Fredrik Nilson blir ny ordförande och föreningsverksamheten består av bräd- och figurspel i hemmamiljö. Lajvförrådet rullar på som vanligt, men vi deltar inte i några arrangemang. Ett mellanår, så att säga.

2009

Fredrik Nilson är ordförande även detta år. Under David Karlssons ledning genomförs Incognicon Fyra och fem, det senare med hjälp av Troll. Lajvförrådet flyttas till nya lokaler och den småskaliga uthyrningen upphör till förmån för större arrangemang.

2010

David Karlsson mantlar åter rollen som ordförande efter några år som revisor. Incogniconeran fortsätter och det blir en sjätte och sjunde upplaga. Årsmöte hålls sent eftersom diskussionerna går heta om huruvida föreningen ska engagera sig i den nya lokalen i Solberga/Hägersten. Det blir så, och frammåt hösten är aktiviteterna i full gång.

2011

David Karlsson är såväl ordförande som projektledare för Incognicon och det blir både ett åttonde och ett nionde. Verksamheten i lokalen sprudlar, och det så pass att det är brist på bord så fort det blir organiserade aktiviteter.

2012

David Karlsson håller ställningarna och det blir både ett tionde och elfte Incognicon, medan verksamheten i lokalen håller fullt tempo.

2013

David Karlsson är såväl ordförande som projektledare för Incognicon ännu ett år och vi betar av nummer tolv och tretton. På hösten så flyttar vi till nya lokaler på Hägerstensåsen.

2014

Anders Wilhelmsson tar över som ordförande och styr upp aktiviteterna i den nya lokalen. David Gustafsson (f.d. Karlsson) håller i Incognicon fjorton.

2015

Anders Wilhelmsson är kvar som ordförande och David Gustafsson håller i Inconicon fjorton (och en halv) och femton, numera i samarbete med föreningen Army of Darkness.

2016

Anders Wilhelmsson håller hårt i klubban medan David Gustafsson kör Incognicon sexton och sjutton.

2017

Anders Wilhelsson kämpar på som ordförande medan David Gustafson håller i Incognicon arton och nitton.